Yin yoga

En wat is nu Yin yoga? Vaak hoor ik: “Oh niets voor mij hoor, veel te traag, geen geduld voor”.  En ondanks dat deze Yogastijl passief overkomt, kunnen de houdingen behoorlijk uitdagend zijn op zowel fysiek als metaal vlak.

Yin yoga is de vertragende vorm van vele yoga soorten. Wat doet Yin yoga voor je lichaam?

Je blijft relatief lang in een (ontspannende) houding (3 tot 5 minuten) en dat kan een intens gevoel zijn. Yin zorgt ervoor dat je ook op diepere niveaus flexibiliteit en kracht ontwikkelt, waardoor de stroming van Chi wordt bevorderd en eventuele blokkades in de energiedoorstroming worden opgeheven. Dit zorgt voor meer vitaliteit, conditie, gezondheid en veerkracht. Yin yoga is een yogastijl waarin diepe ontspanning, mindfulness, mobiliteit & soepelheid van bindweefsel (ligamenten, pezen, gewrichten) en (myo) fascia en stimulatie van levensenergie (Chi) samenkomen. Yin Yoga is een tegenhanger van ons hectische leven, the calm in the storm!

Doordat we in onze overwegend Yang gerichte levensstijl voortdurend bezig zijn kan het best moeilijk zijn om stilte toe te laten. We leven in ons hoofd en staan niet vaak in contact met ons lichaam. Ons lichaam vertelt ons veel, maar we negeren het of we zijn niet in staat om te horen en te voelen wat het ons te vertellen heeft.

In de Yin yoga maken we kennis met de kracht en stilte, met een zijn-modus in plaats van een doe-modus, acceptatie, loslaten en naar binnen kijken en reflecteren op deze staat van “zijn”. Je leert om grenzen van je lichaam weer te kunnen voelen. Je zult gaan ervaren dat als er zich een oncomfortabele situatie voordoet je daar niet altijd direct op hoeft te reageren maar dat dingen zich soms vanzelf oplossen door aanwezig te zijn, ze te erkennen en te accepteren. Je krijgt de tijd en de ruimte je eigen grenzen van jou lichaam en geest te leren kennen. Welk verhaal vertelt jouw lichaam? Er zijn nog vele effecten op zowel fysieke, psychische als energetische processen in je lijf.

Ik geef de lessen in de 4 (5) elementen van het jaar: Herfst, winter, lente, zomer (tussenelement ) met de daar bijbehorende spiergroepen en meridianen. We zullen starten met een meditatie en een ademhalingssessie. Ook zullen we tijdens de Yin les de meridianen stimuleren door middel van tappen en/of massage en het bindweefsel (fascia) te laten stromen met de MFR methode (Myofascial Release) met twinnballs.

Afwisselende Yin lessen in een fijne en veilige setting om vanuit de aan stand Yang meer in de rust energie Yin te komen en weet beide hebben we nodig in dagelijkse leven, balans!

Ik ontmoet jullie graag op de yoga mat.

Docent: Ellen Klooster