Veelgestelde vragen

Critical alignment yoga les

Jullie geven Critical Alignment Yoga, een vorm van Hatha yoga. Wat houdt dat precies in?
Critical Alignment Yoga (CAY) is een vorm van yoga die gericht is op het uitlijnen van het lichaam op een manier die maximale bewegingsvrijheid mogelijk maakt en spanning in het lichaam vermindert. Het werd ontwikkeld door de Nederlandse yogaleraar Gert van Leeuwen in de jaren 80.  CAY maakt onderscheid tussen bewegingsspieren, bijvoorbeeld aan de armen en benen, die meer gelegen zijn aan de oppervlakte en de dieper gelegen houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten. Bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden. Daar tegenover hebben houdingsspieren juist de neiging te verslappen. Door deze disbalans kunnen allerlei klachten en beperkingen ontstaan. Tijdens CAY ontspan je zoveel mogelijk de bewegingsspieren en maak je de houdingsspieren sterker. CAY maakt gebruik van gespecialiseerde hulpmiddelen, zoals rubberen strips, houten boogjes (back stretchers), hoofdstandbankjes en rubberen kussens, om je te helpen bij het bereiken van een goede uitlijning en het loslaten van spanning in het lichaam.
Wat is het verschil tussen de 'gewone' hatha les en een rug-nek-schouder les?
De ‘gewone’ hatha les is gericht op lichte krachtopbouw, rekken en ontspannen van stijve spieren in combinatie met bewuste ademhaling. In de rug-nek-schouderles doen we meer houdingen gericht op het loslaten van spanning in het gebied van bovenrug, schouders en nek. De hatha les wordt regelmatig afgewisseld door een rug-nek-schouder les omdat veel mensen last hebben van stijfheid in dit gebied. Beide lessen zijn  geschikt voor iedereen.
Wat trek je aan in de les?
Trek comfortabele, makkelijk zittende kleding aan. Sportkleding is ook prima. Neem een vestje of iets dergelijks mee voor de eindontspanning.
Moet ik mijn eigen matje meenemen?
Nee, dat hoeft niet. Wij hebben genoeg matjes en andere benodigdheden voor de les. Ook dekentjes zijn aanwezig voor de eindontspanning. Maar voel je vrij om je eigen matje of dekentje mee te nemen als je dat prettig vindt.
Hoe groot zijn de groepen?
Wij geven les aan kleine groepen van maximaal 10 mensen, met veel aandacht voor iedere leerling.
Waarom moet ik een plek in de les reserveren?
Omdat we maar een beperkt aantal plekken in de les hebben, moet je je plek reserveren. Hiervoor maken wij gebruik van de Momoyoga app en website. Via deze app kan je je eenvoudig aanmelden en afmelden voor de les. Is de les volgeboekt, dan kan je je op de wachtlijst zetten. Als er een plek vrijgekomen is, ontvang je een email en schuif je automatisch door naar de les.
Wat kost een les?
Hier vind je de actuele prijzen.
Waar worden de lessen gegeven?
De lessen worden gegeven in de yogazaal van Buurtcentrum De Pelikaan, Kervelstraat 185a, 1562 AJ Krommenie, tegenover de Brandweerkazerne. De ingang van de yogazaal zit rechts van het gebouw, op de deur staat “ingang yogaruimte”.
Waar vindt ik het lesrooster?
Bekijk hier ons lesrooster.
Hoe geef ik mij op voor de les?
Geef je hier op voor een proefles. Boek hier je les als je al lid bent.
Als ik niet naar mijn gebruikelijke les kan, kan ik dan een andere les boeken?
Ja, dat kan, als de andere les nog plek heeft. Dit kan je zien in momoyoga, ons online reserveringssysteem. Annuleer eerst de les die je al geboekt hebt, en meld je dan aan voor een andere les.
Hoe werkt jullie online lesrooster?
Wij gebruiken het systeem van Momoyoga. Op deze pagina staat uitgelegd hoe het allemaal werkt.
Staat jou vraag er niet bij? Neem contact met ons op.